Seniorikoti saattaa olla pelkkää rahastusta

Seniorikodeista on tulevaisuudessa paljon pulaa, kun suuret ikäluokat vanhenevat ja senioripalveluiden tarve kasvaa. Tämä valitettavasti on jo nyt tuonut markkinoille erilaisia keplottelijoita, jotka yrittävät tehdä voittoja ikääntyvän väestön kustannuksella. Rakennuttajat markkinoivat rakentamiaan taloja erilaisilla nimekkeillä ja mikään taho ei ole koskaan oikeastaan määritellyt sitä, että millaista kotia saa kutsua seniorikodiksi.

Palveluasuminen sen sijaan on tarkasti määritelty käsite ja palveluasumiseen kuuluvat tietyt pakolliset asiat. Palveluasumiseen kuuluvat muun muassa asukkaille yksilölliset sovitut palvelut, kuten kodinhoitoapu, ateriapalvelu, turvapalvelut, terveydenhoitopalvelut sekä arkitoimissa avustaminen. Normaalissa palveluasumisessa ei ole henkilökuntaa yöaikaan paikalla, mutta tehostetussa palveluasumisessa on henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Jotta vanhus pääsee kunnallisen palveluasumisen piiriin, tulee tietyt edellytykset vanhuksen voinnissa täyttyä.

Markkinoijat ovat onnistuneet siinä asiassa, että seniorikodissa asumisesta on tehty trendikästä.  Varakkaimmat seniorit ovat valmiita maksamaan siitä, että heidän talonsa on senioritalo riippumatta siitä, että mitä palveluja asuminen pitää sisällään.

Jotkut rakennuttajat markkinoivat aivan tavallisia kerrostaloja senioritaloina. Joskus kerrostalo nimeke on vaihdettu senioritalo nimekkeeseen sen takia, että asunnot menisivät paremmin kaupaksi ja paremmalla hinnalla tai että vuokrasumma voisi olla suurempi. Talossa ei ole ehkä ole muuta eroa tavalliseen taloon kuin se, että siellä on hissi ja ulko-ovi aukeaa automaattisesti. Tällaisesta asunnosta saatetaan periä jopa tuplahintainen vuokra normaaliin asuntoon verrattuna.

Joskus senioritalojen asuntoihin luvataan palveluita ja palvelut peritään asukkailta korkeina yhtiövastikkeina. Aina palveluita ei kuitenkaan taloon edes hankita ja jos hankitaan, niin ne ovat hyvin vajavaisia. Talon alakerrassa saattaa olla tyhjää tilaa palveluille, mutta käytännössä niitä ei koskaan käytetä. Kun rakennuttaja on rakentanut asunnot ja hankkinut asukkaat, niin seniorot ovat yleensä sen verran nuoria, että he eivät vielä tarvitse palveluita. Kymmenen vuoden päästä tilanne on aivan toinen ja siinä vaiheessa on epäselvää, että kenen vastuulla palveluiden hankkiminen on. Rakennuttaja on jo uuden projektin kimpussa ja talossa asuvista ei huolehdi välttämättä mikään taho.

Joskus oman kodin remontointi voi olla myös hyvä vaihtoehto senioriasumiseen. Tämän edellytyksenä on se, että talossa on oltava valmiiksi hissi. Kun seniori on asunut samassa kodissa pitkään, niin toimiminen siellä on automatisoitunut ja omassa kodissa pärjää hyvin, vaikka kunto heikkenisikin. Erilaisia palveluja on mahdollista ostaa myös omaan kotiin ja niiden hinta ei välttämättä ole sen kalliimpi kuin seniorikodeissakaan.

Kun harkinnassa on senioriasunnon hankinta, niin kannattaa tutustua eri kohteiseen huolellisesti ja kysellä talossa asuvien mielipiteitä. Olemassa on nimittäin myös asuntoja, jossa seniorin elämä on helppoa ja joka täyttää palvelulupaukset. Senioriasunnot tarjoavat ikääntyvälle tärkeää vertaistukea sekä oman ikäisten seuraa.