Ilmastointilaite kotiin

 

Helteinen kesä laittaa suomalaisetkin miettimään ilmastointilaitteen hankkimista kotiin. Kun lämpötila ulkona nousee, niin sisäilma voi käydä tukalaksi. Helpoin tapa viilentää kotia on hankkia siirrettävä ilmastointilaite, jonka voi sitten talven tullen siirtää varastoon. Myös monia muita vaihtoehtoja viilentää kodin ilmaa on olemassa. Kannattaa vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja myös perehtyä hankkimansa laitteen käyttöön huolellisesti. Usein kuulee puhuttavan siitä, että sähkölaskun suuruus yllätti ilmastointilaitteen hankkimisen jälkeen. Tällöin laitetta on saatettu käyttää väärin, sillä oikein käytettynä Ilmastointilaitteen käyttö voi olla ihan taloudellistakin.

Ilmastointilaite

Ilmastointilaite voi olla kiinteästi asennettava tai siirrettävä. Kiinteä laite asennetaan joko kattoon tai seinään ja poisto-ilma ohjataan suoraan ulos rakennuksesta läpiviennin kautta. Usein laitteen ovat kaksiosaisia, jolloin ulkoyksikkö asennetaan talon ulkoseinään ja sisäyksikkö talon sisäpuolelle. Tällaiset ilmastointilaitteet ovat kaikkein tehokkaimpia, mutta ne vaativat aina luvan.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu laitteen sisällä olevaan kylmäaineeseen. Ilmastointilaite imee lämmintä ilmaa huoneesta ja palauttaa viilennettyä ilmaa takaisin. Lämmin ilma, joka syntyy tässä prosessissa, johdetaan ulos poistoputken kautta. Tämän putken pituus vaikuttaa siihen, että kuinka tehokasta viilennys on. Jos kyseessä on pitkä putki, niin sitä enemmän lämpöenergiaa palautuu takaisin huonetilaan. Jos kyseessä on siirrettävä laite, niin poistoilma ohjataan ulos joko ikkunan tai poistoventtiilin kautta.

Ilmastointilaite toimii myös kosteudenpoistajana. Kun huonetta viilennetään, niin prosessissa syntyy kondensiovettä, joka varastoidaan säiliöön. Säiliön täyttyessä laite lopettaa toimintansa. Kondensioveden määrän syntyyn vaikuttaa lämpötila ja ilman sisältämä kosteuden määrä.

Ilmanviilennin

Ilmanviilennin on laite, joka toimii propellipuhaltimella. Se ei siis ole varsinainen ilmastointilaite, vaan ainoastaan puhallin, joka liikuttaa sisäilmaa. Usein näihin ilmanviilentimiin saa laitettua säiliön, johon voi laittaa jäätä tai kylmää vettä. Se auttaa siihen, että laite puhaltaa huoneilmaa viileämpää ilmaa. Ilmanviilentimen huono puoli on se, että huoneeseen tulee prosessissa melko paljon kosteutta. Kosteus vaikuttaa asumismukavuuteen ja se voi myös aiheuttaa hallaa rakennukselle.

Ilmastointilaitteen valinta

Ilmastointilaitteissa on paljon eroja ja kannattaa miettiä huolellisesti omaa tarvettaan. Onko kiinteä vai siirrettävä laite paras vaihtoehto? Haluaako viilentää koko asuntoa vai ainoastaan yhtä huonetta? Myös laitteiden melutasot eroavat paljon toisistaan ja useimmiten vähän kalliimmat laitteet ovat hiljaisempia. Sängyn viereen ei kannata valita laitetta, joka on liian äänekäs. Säiliön kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota ja ajatella omaa käyttötarvettaan. Jos esimerkiksi haluaa käyttää ilmastointilaitetta koko yön, niin kannattaa valita tarpeeksi isosäiliöinen laite, ettei sitä tarvitse tyhjentää yöllä. Ilmastointilaitteissa on myös aina maininta energiatehokkuudesta. Laitteen energiatehokkuuskerroin (ERR-luku) kertoo laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku on, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *