Purkupallo heiluu

purkupihaVarmasti jokainen on joskus haaveillut jysäyttävänsä isolla painavalla pallolla ruman rakennuksen seinän palasiksi. Siitä saatava fiilis on varmasti yhtä suuri kuin mitä pystyn kuvittelemaan. Harmi vain kun näitä purkupalloja ei käytetä.

Teollisuuslaitosten ja rakennusten purku hoidetaan nykyään kalustolla, johon kuuluu hydraulivasaroita, kaivinkoneita ja betoninrikkojia. Rakennusten purku pyritään tekemään mahdollisimman nätisti ja ympäristöystävällisesti. Materiaalit jaotellaan ja jokainen eri materiaali lajitellaan omaan paikkaansa. Näin saadaan kierrätettyä kaikki kierrätettäväksi kelpaava materiaali ja säästettyä luontoa. Varsinkin metalliromun uusiokäyttö on tärkeää. Metalliromusta suurin osa päätyy kierrätykseen ja purkutöitä hoitavien yritysten on mahdollista hyötyä rahallisesti purkutöiden yhteydessä kierrätettävästä metalliromusta. Myös muita osia kierrätetään ja uusiokäytetään. Rakennuksista saatavat liimapuupalkit, pellit, teräsputket, teräspalkit yms. saadaan kierrätettyä ja myytyä eteenpäin.

Asbestipurku vaatii erikoisluvan

Rakennusten purkua ei kuitenkaan saa ihan kuka tahansa tehdä. Myrkylliset materiaalit, kuten asbesti, tekevät purkutyöstä vaarallista ja vain valtuutettu asbestipurkuyritys saa tehdä näitä purkutöitä. Eräs tällaisia purkutöitä tekevä Suomalainen purkuyritys on Purkupiha. Heillä suurin asbestipurku-urakka sisälsi yli 630 tonnia asbestia.

Betonirakennukset suoraan pulveriksi

Betoni on yleisesti käytetty rakennusmateriaali suomalaisissa teollisuusrakennuksissa. Betoni kierrätetään myös siinä missä muutkin rakennuksista saatavat materiaalit. Rakennuksista saatava kierrätettävä betoni murskataan murskeeksi tai jauhetaan pulveriksi. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa purettua ja jauhettua betonia voidaan käyttää samassa kohteessa uuden rakennuksen rakentamisessa tai kuljettaa lähialueella olevalle työmaalle. Tällaisessa tilanteessa säästytään turhilta logistiikkakuluilta ja jauhettu betoni saadaan suoraan hyödynnettyä alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *