Rakentamisen tilanne keväällä 2014

Suuresti on Suomessa puhuttu lamasta. Talouden taantumat näkyvät rakentamisessa nousseiden korkojen ja sijoitettavan rahan määrässä. Rakentaminen ei kiinnosta eikä yksityisillä henkilöillä tai yrityksillä ole varaa investoida uuteen rakennukseen.
luja-korjausrakentaminen

Uudisrakentamisen hidastuessa korjataan vanhaa. Ajatellaan että kyllä sillä vanhalla vielä pärjää kun laitetaan vähän rahaa korjaamiseen. Haastattelin tuttua rakennusmiestä ja tässä mietteitä hänen näkemyksestään rakentamisen nykytilasta.

Korjausrakentaminen tulee lisääntymään

Suurimpia yksityisasiakkaiden rakennushankkeita työmäärältään ja kustannuksiltaan tulee korjausrakentamisesta. Suurin osa 30–40 vuotta vanhoista taloista alkaa olla korjauskunnossa ja kosteusvauriot työllistävät myös uusissa rakennuksissa.

Suosituin korjausrakentamisen kohde on kerrostalot. Kerrostaloissa tehdään julkisivuremontteja ja putkistoremontteja, kun talon ikä alkaa olla 20-30 vuotta vanha. Korjausrakentamisen tarve tulee myös tiukentuneiden energiasäädösten ja kallistuneiden lämmityskulujen muodossa.

Trendi on vanhojen talojen korjaaminen. Rakennusalalla tuntuu olevan enemmän vetoa korjausrakentamiseen kuin uudisrakentamiseen. Tämä tietenkin johtuu jonkinlaisesta kylläisyyden vaiheesta eli nyt ei ole enää tarvetta niin monelle uudelle asunnolle. Pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukohteissa tilanne on tietenkin toinen. Maaseudulta ja pienimmistä kaupungeista ihmiset muuttavat vetovoimaisille aluille. Näillä alueilla uusien asuntojen kysyntä on suurta ja uusia rakennusprojekteja aloitetaan jatkuvasti.

Pienimmissä kaupungeissa ja maaseudulla tyydytään asumaan samassa vanhassa talossa, mutta korjataan siitä nykypäivän standardien mukainen. Myös omakotitaloissa, kerrostalojen ohella, on tarvetta panostaa energiatehokkuuteen ja putkiremontteihin.

Julkisivukorjaukset ja energiatehokkuus

Edellä mainittiinkin jo kerrostalojen julkisivukorjaukset ja energiatehokkuus. Julkisivukorjaukset tulevat ajankohtaiseksi kun talon julkisivu tulee elinkaarensa päähän. Talon julkisivua ikäännyttävät sade, tuuli, pakkanen ja auringonvalo. Julkisivun tehtävänä on suojata talon rakenteita näiltä luonnonolosuhteilta. Kun suoja heikkenee, tulee julkisivu korjata.

Talojen energiatehokkuutta saadaan parannettua eristämällä talon julkisivu paremmin ja vaihtamalla vuotavat ikkunat ja ovet parempiin. Energiatehokkuutta haetaan myös päivittämällä talon lämmitysjärjestelmä nykyaikaisemmaksi. Monelle vanhalle öljylämmitteiselle talolle tulee halvemmaksi käyttää kaukolämpöä ja lämmön talteenottoa hyväksi. Lisäksi isojen talojen katot ovat oivallisia paikkoja aurinkopaneeleille. Aurinkopaneelien yleistyessä ja niiden halventuessa moni taloyhtiö on alkanut miettimään näiden vaihtoehtoisten energiaratkaisuiden kannattavuutta.

Uudisrakentamiseen panostetaan

Uusimpien tiedotteiden mukaan Luja-yhtiö on sopinut ison sopimuksen Tampereelle rakennettavista asunnoista. Tiedotteen mukaan Lujatalot rakentavat itse nämä talot tai ainakin siirtyvät pois vanhasta urakkamallista. Tämä vaikuttaa hyvältä ja terveeltä uutiselta verrattuna vanhoihin uutisiin, jotka aina viittaavat virolaisiin urakoitsijoihin.

Uudisrakentaminen on hyvässä kasvussa kasvualueilla. Sen huomaa jo ihan maisemasta. Ei tarvitse paljoa mennä vanhan kaupungin ulkopuolelle kun löytää uuden asuinalueen, jonne uusia taloja nousee tiuhaan tahtiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *